Sådan har vi udviklet SabetoPROTECT

2024-12-06

I maj 2022 tog SabetoFLEX et afgørende skridt fremad, da Ed Steijn, en af vores partnere, var ved at transportere en bøje fra Grenaa til Roslev for rutinemæssig vedligeholdelse. Under turen mødte Ed Per Poulsen, ejeren af et tagfirma, hvilket førte til en banebrydende idé – at bruge polyisobutylen (PIB) til maritimt udstyr. Idéen opstod på baggrund af en utrolig opdagelse – PIB blev fundet i god tilstand på en tysk ubåd, der havde ligget på havbunden i over 60 år [1], næsten uberørt af alger eller mos. Yderligere bekræftelse kom fra et PIB tag i Hamborg, som efter 60 år ikke viste væsentligt farvetab pga. UV-stråler. Denne kombination gør PIB ideelt til maritimt brug takket være materialets synlighed og holdbarhed.

Den potentielle betydning for på den maritime industri er enorm! Traditionelle anti-begroningsløsninger kræver hyppig sandblæsning og genmaling, hvilket fører til store CO2-udledninger. Desuden indebærer fjernelse af begroning ofte transport af bøjer over lange afstande, hvilket yderligere bidrager til drivhusgasudledninger. PIB's unikke evne til at bevare sin farve kombineret med sin lange holdbarhed tilbyder en effektiv og bæredygtig løsning. Den reducerer både vedligeholdelse og miljøpåvirkning, da de fleste anti-begroningsmalinger på markedet er meget giftige for både mennesker og for havmiljøet. Derudover er spredningen af invasive arter nu anerkendt af IMO som en af de største trusler mod planetens økologiske og økonomiske velstand og en af de primære årsager til tab af biodiversitet[2].  

Da SabetoFLEX arbejdede på den første prototype, opdagede vi flere montageudfordringer, hvilket førte til en unik løsning: at skære PIB, så det efterlignede fiskeskæl. Denne tilgang gjorde monteringen lettere ved at eliminere behovet for præcise målinger både under montage- og reparationsprocessen.

I oktober 2023, efter test af flere prototyper, blev SabetoFLEX inviteret til at præsentere bøjeløsningen ved IALA's årlige møde i Paris. Efterfølgende blev den danske Søfartsstyrelse den første i verden til at afprøve den nye innovative løsning på deres bøjer. Opfølgende tests, herunder tre x 2-ugers eksponeringer for is ved siden af isbryderen M.S. Krabbe i Skive Havn, viste, at PIB-brikkerne var modstandsdygtige over for næsten alt. Accelererede UV-tests, der simulerede over 24 års sollys, bekræftede, at PIB bevarede både farve og struktur og dermed understregede materialets unikke egenskaber.

De første antibegroning-tests på PIB-brikkerne viste let begroning, hvilket vi løste ved en ikke-ablativ PIB-maling med små mængder kobber. Denne maling løste begroningsproblemet med minimal miljøpåvirkning, da undersøgelser viste, at udvaskningen af kobber var langt under lovgrænsen. I 2024 præsenterede vi SabetoPROTECT på IALA-konferencen i Sydney, Australien, hvor løsningen blev rost som en ikke-giftig, anti-begroningsløsning med lav-vedligeholdelse  – den første af sin art inden for branchen.

SabetoPROTECT viser, hvordan innovativ tænkning kan føre til løsninger, der er til stor gavn for miljøet.